Auteur Topic: Kezman, een overschatte aanvaller  (gelezen 1292 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline superjari

 • Vriend van AjaxForum
 • Legende
 • *****
 • Berichten: 12284
 • Reputation: +1/-0
  • Bekijk profiel
  • http://www.footygoal.net
Kezman, een overschatte aanvaller
« Gepost op: 8 januari 2004, 16:34:41 »
Citaat
We discussiëren er wat af in dit voetballandje. Een van de voornaamste onderwerpen van gesprek is Mateja Kezman. Want die staat dán weer op het punt om PSV te verlaten, dán weer worden alle afspraken uitgesteld en blijft hij alsnog. Het is allemaal onderdeel van de grote vraag of Kezman nu eigenlijk een topspits is, of slechts eentje van het soort “te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken”.

Kijken we naar de resultaten in de nationale competitie, dan ligt het antwoord voor de hand. Op basis daarvan zou je concluderen dat de Serviër een absolute kanjer is. Gemiddelde van één doelpunt per wedstrijd, het doet je vermoeden dat je met een aanvaller van het kaliber Romario-Ronaldo-Van Nistelrooij te maken hebt. Nu is die vergelijking op zich al niet helemaal correct, want zij gaat voorbij aan de omstandigheid dat de Nederlandse competitie door de jaren heen fors aan kracht heeft ingeboet. Kezman maakt zijn doelpunten tegen beduidend zwakkere tegenstanders dan zijn illustere voorgangers, maar feit is en blijft dat hij ze maakt. Anderen doen het niet, dus Kezman zal wel grote kwaliteiten hebben.

Komen we een treetje hoger, dan valt het ogenblikkelijk op hoe zeer de kracht van de eredivisie verschilt van die van andere competities. Want Kezman schopt in de Champions League werkelijk geen deuk in een pakje boter. In Nederland is PSV een topploeg, en Kezman presteert navenant. In Europa is PSV een redelijke middenmoter, maar Kezman presteert volslagen ondermaats. Is geen schim van de doelpuntenmachine zoals wij hem wekelijks zien. Is een notoire twijfelaar die de simpelste kansen niet kan benutten. In dat licht bezien vallen zijn tien goals in 29 interlands voor Joegoslavië respectievelijk Servië & Montenegro eigenlijk nog mee. Ook in Europa krijgt hij kansen. Maar de keepers zijn beter, de weerstand van verdedigers toch nog net iets groter en er moet sneller gehandeld worden. Hier valt Kezman volledig door de mand. Het is geen incident, het is structureel. Want het duurt al een paar jaar. Hoeveel wedstrijden staat hij nu droog in de Champions League? Veertien? Dank u.

Laten we de spits Kezman eens voorzichtig analyseren. Creëert hij eigenlijk wel eens een doelpunt zélf? Het antwoord luidt: nee. Correctie: zelden. Kezman scoort nooit na een solo, nooit met een afstandschot, nooit met iets geniaals, torent nooit boven tegenstanders uit. Kezman scoort van dichtbij, na een actie van iemand anders. Nogmaals, een enkele uitzondering daargelaten. Hij is attent bij terugketsende ballen, of als verdedigers staan te treuzelen. Hij glijdt de bal binnen bij de eerste paal, net voordat de verdediger het in de gaten heeft. Als de keeper de bal laat glippen, dan is Kezman paraat. En dat doet hij beter dan wie dan ook. Attent, snel, hardwerkend. Een neusje voor goals, heet het dan. En dat is zeker een kwaliteit.

Maar ….. dit is op Europees niveau allemaal niet voldoende. Dan zit het neusje voor goals plotseling verstopt en ruikt Kezman niet waar de kansen liggen. En als het neusje wél werkt, dan doen de voeten niet mee. In Europa wordt meer verlangd, daar wordt ook gevraagd dat je kunt meevoetballen. Kezman is zwak in de combinatie, onrustig. De ballen springen van zijn schoenen. Hij is technisch niet best. Het is beter geworden dan een paar jaar geleden, maar nog steeds is Kezman geen factor in het samenspel. In Europa vraagt men ook specialiteiten. Je moet iets kunnen waarmee je anderen af kunt troeven: écht sterk in de lucht, supersnel, kiezelhard schot. Dat soort dingen. Kezman moet het hebben van veel lopen en hopen op die verdediger die even niet oplet. Maar op dat niveau letten de verdedigers doorgaans wat beter op dan die van Volendam en NEC. En dus zit Kezman met een probleem.

Het feit dat Kezman in Nederland zo veel scoort, strooit ons zand in de ogen. Want de competitie hier is een lachertje. Kezman is niet van het kaliber van de hierboven genoemde wereldsterren. Nee, nee, geenszins. Kezman is, hoe sympathiek en hardwerkend ook, een heel beperkte voetballer. Hij is overschat. Zo, dat is eruit! Als PSV hem kan verkopen voor een bedrag dat enigszins in de buurt komt van de aankoopsom, dan zou ik zeggen: inpakken, strik erom en wegwezen ermee. Want ik geloof niet dat Kezman zo maar kan ontbranden en dan opeens Europa op zijn kop zet. Ik zal u nog eens iets vertellen: als Kezman naar een Europese topclub gaat dan zit hij binnen twee maanden op de bank. Hij komt gewoon te kort.

Kezman is op jaarbasis goed voor een slordige 30-35 goals in de Nederlandse competitie. Als hij gaat wordt Jan Vennegoor of Hesselink de eerste spits. Ik ben ervan overtuigd dat Vennegoor in staat moet zijn om 25 goals te maken in de competitie. Akkoord, daarmee kom je er wat te kort in de vergelijking met Kezman. Maar het gerommel, de fysieke kracht en het sleurende werk van Vennegoor zou er nog wel eens toe kunnen leiden dat de mensen om hem heen dat verschil goed kunnen maken, daar waar Kezman zelden iemand laat scoren. Ik denk dus dat PSV Kezman niet zo zou missen. En het geld dat vrij komt met de verkoop kan het fantastisch gebruiken. PSV heeft nog een nieuwe keeper, een betere linksback, een centrale middenvelder, een diepgaande rechtsmidden en – bij verkoop van Kezman – een reservespits nodig. Dus dat geld komt wel op.

Kezman? Fijne vent, superieure arbeidsmoraliteit en op middelmatig niveau een dodelijke aanvaller. Op het niveau waarop PSV zich wil manifesteren echter een matig spitsje. Een matig spitsje dat mogelijk veel geld waard is en dus moet PSV zaken doen.


Door Ruud Doevendans op Voetbalzone
Ingestuurd door AFA
« Laatst bewerkt op: 8 januari 2004, 16:42:57 door superjari »

Offline AJAXfanAPELDOORN

 • Forumbeheerder
 • Legende
 • *****
 • Berichten: 17916
 • Reputation: +851/-1
 • co za asy
  • Bekijk profiel
  • http://www.nba.com/pacers
 • Ajaxforum Bets: 1440
 • Favoriete Ajacied: Jan Vertonghen
(Geen onderwerp)
« Reactie #1 Gepost op: 8 januari 2004, 16:42:06 »
Kklopt een hoop. Ben het er alleen niet mee eens dat ie zegt dat Kezman niet van afstand kan scoren (geen afstandschot heeft), want dat heeft hij inmiddels dus wel. Toen Kezman net in de HCE speelde was Kezman een lichtgewicht, maar inmiddels is ook Kezman veranderd. In positieve zin uiteraard.
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door AJAXfanAPELDOORN »

Offline marnixo

 • Talent
 • **
 • Berichten: 506
 • Reputation: +0/-0
  • Bekijk profiel
  • http://
(Geen onderwerp)
« Reactie #2 Gepost op: 12 januari 2004, 17:00:12 »
Hij scoort in de competitie wel om de wedstrijd vind ik echt een goede prestatie, maarja zo lang ie tegen een topploeg moet uit de HCE dan is hij weer nergens.... Denk aan Ajax of Feyenoord ofzo!
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door marnixo »