Auteur Topic: 49.000 toeschouwers in De Arena kunnen hard fluiten  (gelezen 4214 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline superjari

  • Vriend van AjaxForum
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 12284
  • Reputation: +1/-0
    • Bekijk profiel
    • http://www.footygoal.net
49.000 toeschouwers in De Arena kunnen hard fluiten
« Gepost op: 9 april 2004, 19:33:08 »
Citaat
Het wordt tijd om de toeschouwers bij de thuiswedstrijden van Ajax weer eens 'aan het woord' te laten. Als je deze belangrijke doelgroep echt serieus neemt laat je het niet bij het aanhoren van het gefluit op de tribunes. Je probeert voortdurend achter hun werkelijke beweegredenen voor wat ze doen of laten te komen. Gelukkig zijn er in dit opzicht goede voorbeelden te noteren: Heerenveentrainer Foppe de Haan ging na de wedstrijd tegen Volendam voorop door, enigszins geïrriteerd, te stellen dat het publiek er weer eens slecht vanaf gekomen was en dat hij dat de spelers kwalijk nam. Op zich was het een goede zaak, dat Studio Voetbal op zondagavond 4 april het fluitconcert tijdens Ajax - FC Groningen liet horen. Na het vertonen van de bijbehorende beelden ging men over tot de orde van de dag. Het zal toch zeker niet zo zijn dat de presentatoren aan dit verschijnsel binnen te wennen?
Ook wij doen een poging om erachter te komen hoe het de toeschouwers bij Ajax vergaat en of er hoop is op nog betere tijden.

In "Van Dale - Handwoordenboek Hedendaags Nederlands" wordt het begrip 'toeschouwer' als volgt gedefinieerd:

a. iemand, die aandachtig naar iets kijkt
b. iemand, die een voorstelling bijwoont
c. iemand, die passief ergens bij aanwezig is

Zeker voor wat betreft de eerste twee punten zijn wij, toeschouwers, tot nu toe nog niet genoeg aan onze trekken gekomen.

Aandachtig kijken doe je naar iets, dat boeit, dat je aantrekt. Het is niet alleen de laatste wedstrijd tegen Groningen, op grond waarvan Ajax niet aan dit aandachtscriterium voldoet. Omdat we positief kritisch willen zijn gaan we op zoek naar voorbeelden van wedstrijden waarin onzes inziens het publiek vermaakt werd:
- Qua voetbal en doelpunten was dat de wedstrijd in het Amsterdam Tournament tegen Internazionale, toen nog mèt 'onze' Andy van der Meyde (3-0).
- Qua spanning was dat de thuiswedstrijd in de Champions Leaguevoorronde tegen Grazer AK (2-1).
- Qua nieuw elan en doelpunten de wedstrijd Ajax - Roda JC (4-2).

Het tweede deel van de begripsomschrijving gaat over een 'voorstelling'. Een enkele uitzondering daargelaten hebben we in De Arena al een tijdje geen echte voorstellingen meer meegemaakt. Natuurlijk was Nederland - Schotland een erg positieve uitzondering. Het vergoedde veel dat juist toen een Ajaxspeler, Wesley Sneijder, de hoofdrol voor zich opeiste. Gelukkig is Ajax als club creatief in het bedenken van publieksvriendelijke maatregelen. Maar ondanks dat blijft het voetbal toch op de eerste plaats komen. Daarom moet ik er niet aan denken dat Ronald Koeman het volgende seizoen weer aan een nieuw elftal zou moeten gaan bouwen. Als beleidsbepaler bij Ajax kun je de mening van meneer Cruijff, dat Ajax geen spelers moet verkopen, alleen maar ter harte nemen. We willen liever géén transfers dus.

Het derde deel van de begripsomschrijving betreft het passief iets bijwonen. Er moet worden voorkomen dat de Ajax-toeschouwers passief of, nog erger, totaal onverschillig worden. In dit opzicht moeten we niet ophouden te leren van onze Engelse "collega's". Tijdens de wedstrijd Arsenal - Chelsea bleven de aanmoedigingen maar over het veld rollen, ook als het even moeilijk ging. Ik vind dat het in De Arena, als het onze jongens even niet voor de wind gaat, toch iets te snel en te lang stil is. Kom op, medefans, laten we schouder aan schouder een nog hechtere basis vormen die voor Ajax wel als dé injectie moet werken. Iedere Ajax-fan moet er alles aan willen doen om het goede "wij"-gevoel voor de laatste competitieweken, en vooral voor het nieuwe seizoen met véél nieuwe uitdagingen erin te houden.

De bij het begin van de wedstrijd door de Nabucco-muziek en het clublied opgeroepen goede stemming ebt mijns inziens te snel weg. Ook dan kun je als fan je niet geringe invloed laten blijken. Dat je daarbij een beetje waar voor je dure euro's wilt is niet meer dan logisch. Het mag nooit zo zijn dat Ajax straks in het buitenland nog op méér sympathie dan hier in Nederland kan rekenen.

In het Olympiastadion van Berlijn kreeg ik ooit bij Hertha BSC - Ajax van een stel Fransen een roodwitte vlag, met daarop in grote hanenpoten: VIVA AJAX!!!

En zo is het, en zo moet het blijven.

Door columnist Bert van der Put
Ingestuurd door huis5252
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door superjari »