24 september 2018, 10:45:14

Auteur Topic: Nederland naar WK 2006  (gelezen 80216 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ajaxfan2000

 • Basisspeler
 • ***
 • Berichten: 1927
 • Reputation: +0/-0
  • Bekijk profiel
  • http://
(Geen onderwerp)
« Reactie #960 Gepost op: 9 juni 2006, 14:18:53 »
ik hoorde volgens mij dat kuyt start op het sportjournaal maar ik lag half te pitten:p
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door Ajaxfan2000 »

Offline SUPER AFCA

 • Jeugdspeler
 • **
 • Berichten: 465
 • Reputation: +0/-0
  • Bekijk profiel
  • http://www.finalscoreforums.com
(Geen onderwerp)
« Reactie #961 Gepost op: 9 juni 2006, 22:05:13 »
Nigel de Jong en Stijn Schaars hebben het trainingskamp weer verlaten. De blessures genezen voorspoedig, dus San Marco vond het niet nodig om spelers te vervangen.
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door SUPER AFCA »

Offline Forza

 • Basisspeler
 • ***
 • Berichten: 2258
 • Reputation: +0/-0
  • Bekijk profiel
  • http://www.manutd.nl
(Geen onderwerp)
« Reactie #962 Gepost op: 10 juni 2006, 10:29:31 »
Sneijder en Heitinga zullen morgen in de basis staan.  :wink:
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door Forza »

Offline the real one

 • The best.
 • Algemene moderator
 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 21705
 • Reputation: +1100/-59
 • Beter een pens van zuipen dan een bult van werken!
  • Bekijk profiel
  • http://www.tro.nl
 • Ajaxforum Bets: 900
 • Favoriete Ajacied: Christian Eriksen
(Geen onderwerp)
« Reactie #963 Gepost op: 5 juli 2006, 13:40:32 »
Citaat
Davids: 'Van Basten overschreed grens van goed fatsoen'

5/7/2006  11:25

Edgar Davids reageert in een open brief in VI op de keuzes van Marco van Basten.
'Onlangs vond Marco van Basten het nodig zich nogal schamper over mij uit te laten in een poging zijn vaak onnavolgbare beleidskeuzes te rechtvaardigen. Normaal gesproken vind ik het niet nodig te reageren op uitlatingen van de bondscoach, maar ik vind dat er in dit geval door hem een grens van goed fatsoen en respect is overschreden. Met zijn uitlatingen toont Van Basten namelijk een groot gebrek aan persoonlijke klasse vooral omdat dit niet een incident lijkt te zijn. In het verleden heeft hij zich ook over andere voetballers met een succesvolle internationale carrière nogal laatdunkend uitgelaten. Een bondscoach behoort zoiets niet te doen.

Hoewel ik nogal wat redenen had om de keuzes van Marco van Basten te bekritiseren vond ik het niet netjes om dat publiekelijk te doen. Marco van Basten is de verantwoordelijke coach van het Nederlands elftal en ik heb zijn keuzes te respecteren. Ik heb mij dan ook nooit kritisch uitgelaten over zijn keuzes en zijn beleid, ook al had ik daar vaak reden toe. Nu echter de bondscoach het nodig acht om zijn soms vreemde keuzes ten koste van mij te moeten rechtvaardigen, word ik helaas gedwongen te reageren. Ik heb overigens bewust even gewacht met een reactie in de hoop alsnog een verklarend telefoontje van Van Basten te mogen ontvangen. Ik heb niets vernomen.


Ik heb getraind onder de topcoaches Van Gaal, Hiddink, Capello, Lippi en Rijkaard. Ik heb deelgenomen aan vier grote internationale eindrondes, gespeeld in vier Champions League-finales en in de top van de drie grootste competities van de wereld. Ik denk daarom dat ik enigszins in staat ben de technische keuzes van Van Basten te vergelijken met die van andere coaches en wellicht ook persoonlijk te beoordelen. Ik heb dat voorafgaand aan het WK reeds gedaan in besloten kring – zoals dat hoort – en het is daarom geen achteraf gepraat. De keuzes die Van Basten heeft gemaakt lijken voor een groot gedeelte gebaseerd op romantiek en idealisme. Het ontbrak daarbij aan het nodige realisme. De manco’s van het Nederlands elftal tijdens het WK waren voor de bondscoach kennelijk een grote verrassing maar voor velen, zeker in het buitenland waar men zich geen zand in de ogen laat strooien door charme en persoonlijke sympathie, waren deze gebreken voorspelbaar. In het buitenland reageert men dan ook vol ongeloof dat Van Basten verrast is door de manier van spelen van het Nederlands elftal in het licht van zijn selectiebeleid voor het WK.

Een WK mag niet gebruikt worden als een veredeld trainingskamp onder het mom van een zogenaamd leerproces omdat er op een EK over twee jaren gepresteerd zou moeten worden. Hoe kunnen de supporters en de media van een land dat derde staat op de FIFA-ranglijst deze onzin nou accepteren? Hoewel deze ranglijst niet alles zegt, betekent het wel dat Nederland behoort tot de absolute top van de wereld. Dit brengt automatisch met zich mee dat je maar met één doel deelneemt aan het WK en dat is wereldkampioen worden.

Tijdens een WK is het voorzienbaar dat je spelers nodig hebt met specifieke kwaliteiten. Dat dergelijke spelers niet voor handen zouden zijn lijkt mij een gebrek aan inzicht. Op de vraag of ik niet een speler zou zijn met bepaalde kwaliteiten die nu ontbraken in de selectie antwoordde Van Basten dat ik een minder seizoen had gespeeld waarna hij op een nogal goedkope wijze ten koste van mij de lachers op zijn hand trachtte te krijgen. Ik denk overigens dat ik een goede eerste competitiehelft heb gespeeld en een wisselende tweede helft. Voor ervaren spelers met specifieke kwaliteiten die op het hoogste niveau acteren kijk je voor een eindtoernooi echter niet in de eerste plaats naar de vorm. Want wat is vorm? Je weet inmiddels waartoe dergelijke spelers in staat zijn – en dan betreft het niet, of juist niet, alleen de kwaliteiten op het technische vlak. Als ervaren coach begrijp je dat dergelijke spelers op een eindtoernooi zeker iets extra’s zullen willen neerzetten en een jong elftal een gevoel van overtuiging en zelfvertrouwen kunnen geven. De voorbeelden zijn ook nu te zien tijdens het WK. Ik vind het teleurstellend dat ik zoiets aan de bondscoach van het Nederlands elftal moet uitleggen. Noem mij verder een speler uit de selectie van het Nederlands elftal die een volledig seizoen goed heeft gespeeld. Ik heb een fase minder gespeeld in de competitie. Hetzelfde geldt voor alle spelers van het Nederlands elftal. Een aantal spelers, waaronder middenvelders, heeft zelfs ronduit een zwak of slecht seizoen gedraaid in de Nederlandse competitie die toch niet tot de allersterkste van Europa behoort.

Dat wij opeens een gebrek aan kwaliteit zouden hebben is overigens een ander goedkoop excuus. Brazilië heeft de meeste kwaliteit maar gaat er in de kwartfinales uit. Duitsland heeft individueel gezien de minste kwaliteit maar was uiteindelijk toch een belangrijke kandidaat voor de wereldtitel. Dit komt niet in de minste plaats vanwege hun coach die niet in de dug out blijft zitten wachten totdat zijn charisma het elftal over een dood punt heen tilt en daarmee vergeet te coachen, de arbitrage te bespelen en als twaalfde man deel te nemen aan de wedstrijd. Kijk in dit opzicht maar eens naar Hiddink, Van Gaal, Capello, Scolari, Klinsmann, Ferguson, Wenger, Mourinho. Het ziet er misschien soms wat clownesk uit maar het is wel een belangrijk onderdeel van het coach ambt. In deze discussie lijkt het er namelijk op dat een gewonnen wedstrijd een ongelofelijke prestatie is door het gebrek aan kwaliteit van de spelers; winst is daarom vooral een verdienste van de coach. Als er wordt verloren ligt dat voor de hand want er is immers een gebrek aan kwalitatief goede spelers. De coach treft zo nooit enige blaam. In het huidige voetbal zijn echter de kwaliteitsverschillen tussen de selecties zeer gering en gaat het bij winst en verlies nog maar om zeer kleine details. Wedstrijden op het allerhoogste niveau worden daarom steeds vaker beslist door de kwaliteit op de bank en dan bedoel ik niet de reservespelers.

Een jonge onervaren coach maakt onherroepelijk fouten en dat geeft ook niet. Het is echter vooral vervelend als die fouten vooraf door velen zijn voorzien maar op dat moment door de coach met nogal wat dedain en arrogantie zijn weggewimpeld. Daardoor zijn de keuzes achteraf voor de coach wat moeilijk te rechtvaardigen. Echter, toon ook dan je waardigheid, geef toe dat er fouten zijn gemaakt en speel vooral niet onder de gordel ter verdoezeling van die fouten.

Ten slotte het volgende. Ik zou in een interview met het boulevardblad News of the World gezegd hebben het een schande te vinden dat het Nederlands elftal zo grof speelde tegen Portugal. Andere bladen suggereren dat ik mij kritisch zou hebben uitgelaten over het spel van het Nederlands elftal. Nou, ik geef zelden interviews en al helemaal niet aan dergelijke bladen. Overigens speelde het Nederlands elftal zeker niet te grof tegen Portugal, maar dat is een andere discussie.'

Edgar Davids


vi.nl
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door the real one »

Madretsma

 • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #964 Gepost op: 5 juli 2006, 16:38:48 »
Dat is heel wat meer dan een one liner over hoofden in konten enzo  :D

Lijkt me eerder een brief van Seedorf, maar ja, wat weten we nu helemaal van Edgar?

Hij lijkt niet alleen gemotiveerd te worden door die inderdaad misplaatste opmerking van de bondscoach. Het is overduidelijk dat Edgar zelf naar het WK wilde en zijn laatste grote tournooi aan zich voorbij ziet gaan. Als ik dit zo lees, verheug ik me nu al op de trainer Davids. Ik wil Davids wel eens als twaalde man de scheids zien beïnvloeden.

Het lijkt erop dat Davids net als ik vind dat Van Basten naar aanleiding van dit tournooi geel verdiend. Nog een tournooi verprutsen of kwalificatie missen: wegwezen.

Edgar heeft een HF WK gespeeld, heeft de CL gewonnen, heeft enorm veel interlands gespeeld en - last but not least - heeft veel betekend voor Ajax. Edgar mag dit allemaal vinden. Hij komt ook met enkele goede argumenten, want Marco is inderdaad de getapte jongen bij de pers, maar heeft op mij geen verpletterende indruk gemaakt in zijn keuzes op het WK. Echter - een meer dar indrukwekkende kwalificatie staat mij ook nog wel bij.

Ik denk echter niet dat Marco zich er iets van aan moet trekken, want een opmerking is maar een opmerking, lange tenen zijn lange tenen en Davids is op speltechnishce gronden terecht niet meegegaan, één opgebrande middenvelder voor wie het WK te zwaar was, was al meer dan genoeg.

Seedorf heeft meer reden tot klagen, maar die is er wellicht nog bij over twee of vier jaar, dus die hoor je niet.

De meeste reden tot klagen heeft Huntelaar, die kan nog 2 of 3 WK's spelen, dus die zal je zeker niet horen, ook al omdat het mij niet zo'n klager lijkt.

Voor Edgar en Marco heb ik allebij respect, Marco had zich dit kunnen besparen door één van de beste Nederlandse middenvelders ooit niet zo te kijk te zetten.

Edgar had overigens moeten stoppen na dit WK. Had hij zich er helemaal opgericht, dan was een wereldtitel met een beter middenveld ( Van Bommel, Davids, Cocu ) mogelijk geweest.

Zidane heeft laten zien hoe je je loopbaan afsluit: je nog éénmaal helemaal opladen als je weet dat je dagen als topvoetballer bijna geteld zijn.

Met de opmerking over de derde plaats in de ranking schiet Edgar in eigen voet, want die is vooral bereikt door de enorme goede serie die Van Basten heeft neergezet sinds Advocaat weg is. Met de spelers die Van Basten gekozen heeft. Grotendeels zonder Van Bommel, vaak zonder Davids en helemaal zonder Seedorf en Huntelaar.

Davids, Seedorf en Huntelaar zijn de spelers waarvan je je kan afvragen of ze er niet bij hadden moeten zijn.
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door Madretsma »