Auteur Topic: 'Ronald en Louis voor Bassie en Adriaan'  (gelezen 5144 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline superjari

 • Vriend van AjaxForum
 • Legende
 • *****
 • Berichten: 12284
 • Reputation: +1/-0
  • Bekijk profiel
  • http://www.footygoal.net
'Ronald en Louis voor Bassie en Adriaan'
« Gepost op: 11 oktober 2004, 16:30:13 »
Citaat
11/10/2004 8 :27

De algemeen directeur van Ajax, Arie van Eijden, lijkt wel een gespleten persoonlijkheid. Als je Arie alleen treft, is hij de beroerdste niet. Dan is hij de gewone voetbaljongen, zonder noemenswaardige poeha. Maar zodra hij naar buiten treedt en officiële verklaringen declameert, is de directeur onherkenbaar. In functie is hij een clichés brakende sprekende pop, een mix van een onbegrijpelijk jargon hanterende politicus en een jokkende voorlichter. Als spreekbuis van Ajax slaat Van Eijden altijd vermakelijke formele wartaal uit die u niet serieus hoeft te nemen.
Vorige week was Van Eijden weer in topvorm, toen de voorspelbare prestigestrijd tussen technisch directeur Louis van Gaal en trainer Ronald Koeman besproken was op directieniveau. Na de nederlaag tegen Bayern München liet Koeman zijn hart spreken. Hij maakte louter relevante en realistische opmerkingen en tussen de regels door hoorde je de aversie tegen technisch directeur Van Gaal. Die koketteert voortdurend met zijn beleidsplan en slingert vanachter zijn bureau allerlei doelstellingen de wereld in die Koeman, met zijn afgeroomde selectie, moet realiseren. De Ajax-trainer zei eerlijk dat hij niet meer met plezier naar zijn werk ging, de situatie dreigde te escaleren. Voorzitter John Jaakke belegde een heuse vredesconferentie achter gesloten deuren met de hoofdrolspelers Koeman, Van Gaal, Van Eijden en commissaris Klaas Nuninga. Vervolgens kwam de verantwoordelijke professional Van Eijden met een statement: ‘Het is goed dat in aanwezigheid van alle betrokkenen de horloges gelijk zijn gezet en dat binnen de organisatie geen verschil van mening bestaat over de weg die Ajax bewandelt.’ Youp van ’t Hek en Freek de Jonge hadden deze teksten niet kunnen bedenken. Maar het blijft onzin, want het is gewoon niet waar.

De aanwezigheid van technisch directeur Van Gaal is een garantie voor onrust in De Arena. Dat had de Ajax-leiding, met Van Eijden voorop, van tevoren kunnen weten. Van Gaal heeft een boeiende kijk op voetbal, maar is zó overtuigd van zijn eigen visie, dat hij de hele organisatie naar zijn hand wil zetten. Dat is al lastig, maar hij beheerst de kunst van het ingetogen discussiëren over voetbaltechnische zaken niet en daar zijn veel Ajax-werknemers niet van gediend. Veel leden van de technische staf verafschuwen zijn emotionele en pathetische toespraken, stemverheffingen en betweterige monologen. Van Gaal is een te dominante persoonlijkheid om op een moderne wijze leiding te kunnen geven aan een club, waar de meeste leden van de technische staf Johan Cruijff-adepten zijn. Ruud Krol, Tonny Bruins Slot, Arnold Mühren, Bryan Roy, Sonny Silooy, Gerrie Mühren en allemansvriend Danny Blind delen de voetbalvisie van Cruijff en waarderen zijn menselijke benadering. Koeman was in Barcelona weliswaar assistent van Van Gaal, die hem de vrijheid gaf bij Vitesse als hoofdtrainer aan de slag te gaan, maar ook hij verlangt naar zijn voormalige buurman Cruijff. Hetzelfde geldt voor veel invloedrijke ex-spelers die nog werkzaamheden voor de club verrichten. En in de wandelgangen van De Arena is het een publiek geheim dat Marco van Basten en John van ’t Schip als echte Ajacieden voor het coachen van Oranje kozen, omdat ze het zelfingenomen gedrag van Van Gaal meer dan zat waren. Inhoudelijk verkoopt de technisch directeur nooit onzin over voetbal, maar de verpakking is zó stuitend, dat zijn boodschap vooral wrevel oproept.

Van Gaal voelt dat zelf natuurlijk ook aan. Daarom zoekt hij vooral steun bij de bobo’s. Hij schreef een prestigieus beleidsplan voor de komende drie jaar en hield een vlammend, tweeënhalf uur durend betoog om de raad van commissarissen te overtuigen van zijn gelijk. Vervolgens draaide Van Gaal hetzelfde verhaal nog een keer af bij de invloedrijke ledenraad. En binnenkort kunnen de Ajax Business Associates kennisnemen van het voetbalevangelie van de technisch directeur. Inhoudelijk klopt zijn verhaal wel. Ajax moet altijd strijden om de eerste plaats in de competitie en de Amstel Cup. Internationaal dient de club te streven naar een plaats in de kwartfinale van de Champions League. Eens in de vijf jaar wil Ajax zelfs de halve finale bereiken. Verder moet het elftal onderscheidend voetbal spelen. Van Gaal wil dat het team domineert, de tegenstander moet in de functie van Ajax spelen. De ploeg dient uit te gaan van eigen kwaliteit, al voegt de td eraan toe dat je wel terdege rekening moet houden met de tegenstander. Deze visie is tevens bepalend voor het aankoopbeleid. Daarbij kijkt Van Gaal niet alleen naar het voetbaltalent, maar naar de totale mens.

Er moet in Amsterdam anders gevoetbald worden dan in de rest van de wereld om te kunnen wedijveren met de veel rijkere Europese topclubs. Omdat Ajax geen geld heeft om sterspelers zoals David Beckham, Zinedine Zidane of Luis Figo te kopen, blijft de jeugdopleiding heel belangrijk. De definitie van de Ajax-cultuur en de opleidingsvisie heeft Van Gaal getoetst bij Rinus Michels, omdat Cruijff geen behoefte heeft te communiceren met de technisch directeur, die tegen zijn zin is aangesteld. Van Gaal is heilig overtuigd van de waarde van zijn stokpaardje teambuilding. Juist op dat gebied kan Ajax in zijn ogen winst boeken. Hij laat er geen misverstanden over bestaan dat zijn beleidsplan bepalend is voor de komende jaren. Als Ajax een gesloten front vormt, aangestuurd door de technisch directeur - daar is hij voor aangenomen - komt alles in orde. Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.

Ronald Koeman maakt zich echter ernstig zorgen, hij ziet zijn nauwkeurig geplande trainerscarrière in rook opgaan. Koeman wil ooit Barcelona runnen. Hij heeft ook nooit gevraagd om de komst van Van Gaal. Diens voorganger Leo Beenhakker werd als voetbalkenner niet serieus genomen, maar bezat wel aimabele contactuele eigenschappen en haalde Zlatan Ibrahimovic, Mido, Maxwell en Hatem Trabelsi naar Amsterdam. Koeman stuurde de lastige Mido weg en liet Ibrahimovic veel te gemakkelijk naar Juventus vertrekken. Cristian Chivu werd aan AS Roma verkocht en Koeman liet het conflict met Trabelsi veel te lang smeulen. Intussen heeft de zaakwaarnemer van Maxwell aangekondigd dat zijn cliënt na het aflopen van zijn contract ook transfervrij naar een Europese topclub vertrekt. Nadat hij bij Vitesse al geen prijs won, maar wel de miskopen Patrick Pothuizen, Bob Peeters en Didier Martel binnenhaalde, was Koemans aankoopbeleid bij Ajax opnieuw onder de maat. Hij ging akkoord met de komst van Julien Escudé, Zdenek Grygera, Yannis Anastasiou, Victor Sikora, Tom Soetaers en Wesley Sonck. Ook deze spelers voegen niets toe en kunnen de doelstellingen van Van Gaal niet realiseren. Daarom staat de trainer met de rug tegen de muur.

Zijn noodkreet vanuit München moest ook zijn eigen fouten camoufleren. Vervolgens zei Van Gaal fijntjes dat er toch echt elf internationals in het veld stonden. Koeman heeft er in ieder geval mee bereikt dat de doelstellingen zijn aangepast. Plaatsing voor het UEFA Cup-toernooi is nu ook goed. Ajax moet echter niet benadrukken dat er geen verschillen van mening bestaan tussen Koeman en Van Gaal. Misschien kan John de Mol ervan profiteren. Als hij op oudejaarsavond Bassie en Adriaan vervangt door de botsende ego’s Ronald en Louis, en vervolgens de verklaring van Arie van Eijden uitzendt, dan slaat hij alle kijkcijferrecords.


Door: Johan D. in VI, ingestuurd door Smitjuh
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door superjari »

Offline the real one

 • The best.
 • Algemene moderator
 • Erelid
 • *****
 • Berichten: 21705
 • Reputation: +1100/-59
 • Beter een pens van zuipen dan een bult van werken!
  • Bekijk profiel
  • http://www.tro.nl
 • Ajaxforum Bets: 900
 • Favoriete Ajacied: Christian Eriksen
(Geen onderwerp)
« Reactie #1 Gepost op: 12 oktober 2004, 08:26:21 »
wat dacht je? Laat ik ook weer eens een keer een columnpie plaatsen?  :lol:

Ik vind eerlijk gezegd wel een zeer grote kern van waarheid erin zitten  :?
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door the real one »