Auteur Topic: Martin van Geel, geboren Godenzoon  (gelezen 4098 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline superjari

  • Vriend van AjaxForum
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 12284
  • Reputation: +1/-0
    • Bekijk profiel
    • http://www.footygoal.net
Martin van Geel, geboren Godenzoon
« Gepost op: 30 januari 2006, 17:20:16 »
door Richard T.

Citaat
Martin van Geel kwam op 27 november 1960 ter aarde in het pittoreske Goirle. Als zoon van een getalenteerde hardfietser ontpopte hij zich reeds op jonge leeftijd tot een rasecht voetbaldier. De bevlogen jongeman zet zijn eerste stappen in de voetballerij bij de plaatselijke trots VOAB. Op 15-jarige leeftijd debuteert Van Geel bij deze gerenommeerde eersteklasser. Na enkele weken is hij het niveau ontgroeid en verkast de jongeling naar de grote broer in Tilburg, Willem II. Bij de Tricolores groeit de sierlijke middenvelder uit tot sterkhouder van zijn ploeg. Van Geel rijgt de doelpunten aaneen en wordt een onmisbare schakel in de Tilburgse equipe.

In 1979 versterkt recordkampioen AFC Ajax zich met Van Geel. Ondanks de louter positieve reacties van Ajax' supportersschare op de nieuwe aankoop, botert het niet tussen Van Geel en zijn nieuwe ploeggenoten. Gewaardeerde roodwithemden als Søren Lerby en Frank Arnesen zien in de nuchtere Goirlenaar een geduchte concurrent. In zijn eerste jaar als Godenzoon viert Ajax grote triomfen. Met de dynamische Van Geel als gangmaker vallen alle Amsterdamse puzzelstukjes ineen. Na twee jaar sluit hij het Amsterdamse hoofdstuk (tijdelijk) af en vertrekt hij naar Roda JC. Na een succesvolle periode aldaar belandt Van Geel vanwege een toevallige samenloop van omstandigheden bij aartsrivaal Feyenoord. Hij wijst de Rotterdammers de weg naar succes en vervult zelf een hoofdrol in de opmars van de havenstedelingen.

In 1989 zet Martin van Geel een punt achter zijn succesvolle actieve loopbaan. Van Geel rust echter niet op zijn lauweren. De gerespecteerde ex-voetballer krijgt een aanbieding van Willem II en gaat hier aan de slag als technisch directeur. Bij zijn aantreden is de balans volledig zoek in de organisatie van de Tilburgers. Met gedegen beleid brengt Van Geel echter 'het Ajax van het Zuiden' op het rechte pad en wordt de weg naar boven ingeslagen. In 1997 doet hij een van zijn vele gouden grepen en contracteert hij Co Adriaanse als oefenmeester. De technisch directeur doet uitstekende aankopen en geeft Adriaanse de gelegenheid een winnend elftal te smeden. Na enkele succesvolle jaren houdt de trainer het echter voor gezien en stapt woedend op na een blamerend thuisverlies tegen Cambuur Leeuwarden. Van Geel raakt echter niet in paniek en bewaart de rust in Tilburg.

In 2002 geeft hij een andere wending aan zijn succesvolle loopbaan als td door naar Alkmaar te trekken. De kaasstedelingen teren volledig op de goedgevulde portemonnee van preses Dirk Scheringa en zien in Van Geel een welkome versterking voor het managementteam. Ook hier maakt hij het onmogelijke waar. De gewezen middenmoter transformeert onder Van Geels vleugels tot een wervelende voetbalmachine. Een reeks succesaankopen maakt het Alkmaarse sprookje werkelijkheid. AZ voegt zich bij de traditionele Top Drie en wordt slechts luttele seconden voor het laatste fluitsignaal uitgeschakeld voor de finale van de UEFA Cup.

In 2005 voltrekt zich datgene waar miljoenen mensen op gehoopt hebben: Martin van Geel verkast naar de burelen van Ajax. De topclub verkeert in crisis en weet zich in de extremis van de diensten van de geboren Brabander te verzekeren. Hij laat zich niet uit het veld slaan door de ruïnes van zijn voorgangers en hakt essentiële knopen door. De immer consequente td verschaft zijn volgers duidelijkheid en brengt lijn aan in de chaos bij de Godenzonen. Van Geel gaat om de tafel met notoire bankzitters en spelers waarvan het contract afloopt. Nadat hij enkele overbodige tribuneklanten van de hand heeft gedaan en hiermee het ongelooflijke bedrag van zeven miljoen euro kon bijtellen op de Amsterdamse rekening, verdiept hij zich in de transfermarkt. Hij maakt zich sterk voor het aantrekken van multitalent Olaf Lindenbergh en goalgetter Klaas-Jan Huntelaar. Ook laat hij zich op het technische vlak niet ongemoeid. Zo ziet hij in de secretaresse van AZ een welkome versterking voor Ajax.

De laatste weken is een significante verbetering in Ajax' prestaties waar te nemen en dit is voor een groot deel te danken aan de fantastische inzet van Martin van Geel. De geboren Godenzoon heeft Ajax weer op een hoger plan gebracht en heeft haar met zijn succesvolle beleid verzekerd van alleenheerschappij in de voetbalwereld.
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door superjari »