25 september 2018, 22:22:43

Auteur Topic: Voetbal is geen oorlog?  (gelezen 5243 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline superjari

 • Vriend van AjaxForum
 • Legende
 • *****
 • Berichten: 12284
 • Reputation: +1/-0
  • Bekijk profiel
  • http://www.footygoal.net
Voetbal is geen oorlog?
« Gepost op: 8 december 2006, 19:01:47 »
Citaat
Voetbal is geen oorlog?
december 8th, 2006
“Voetbal is oorlog!” verklaarde Rinus MIchels (God hebbe zijn ziel! Zeker en vast, zoals ze in Vlaanderen zeggen.) De Generaal deed deze uitspraak vlak voor de WK-finale van 1974 in Duitsland. Er ontstond een vijandige sfeer, die na de gewonnen wedstrijd tegen Duitsland op het EK van 1988 zijn ontlading kreeg. Weet U het nog? Ronald Koeman veegde zijn kont af met het shirt “von der Lotar” en heel Duitsland riep: “Scheisse!”
De ene keer heet Voetbal “Oorlog”, om vervolgens “maar een spelletje” genoemd te worden.
Toch loopt de Tweede Wereldoorlog als een rode draad door onze voetbalhistorie.
Bij het bombardement op Breskens werd de vader van Willem van Hanegem dodelijk getroffen, terwijl hij met zijn lichaam een jongetje beschermde. Dit jongetje werd later chirurg en redde op zijn beurt weer mensenlevens. Willem heeft nog steeds contact met deze arts.
Bij Feyenoord kwam Willem in contact met een trainer die als tiener lid was van de Hitlerjugend: Ernst Happel genaamd. Hoezo zijn er geen raakvlakken tussen Voetbal en Oorlog?
De vader van Franz Beckenbauer (Der Kaiser) verloor zijn rechterbeen bij de Slag om Stalingrad, wat hem niet belette om met zijn linkerbeen (steunend op krukken) zoontje Franz een fabelachtige traptechniek te leren.
Steeds worden wij aan de oorlog herinnerd. De Ajax’ F-side zingt bij aankomst in Rotterdam: “Als het lente wordt/ Dan gooien wij/ Bommen op Rotterdam/ Duizend gele, duizend rode/ Veel gewonden, nog meer doden/ Wat de Luftwaffe niet kan/ Doet de F-side in Rotterdam!”
En dan zingen de Feyenoord-supporters op hun beurt: “Wat is dat voor een jood? Die jood uit Amsterdam? Hij neukt zijn eigen kind. Dat is Danny Blind.”
Dit laatste schoot mij te binnen, daar Danny Blind juist in het nieuws is. Hij heeft zwaar beschonken een aanrijding veroorzaakt, waarbij een vrouw uit haar auto gezaagd moest worden. Die doet zijn bijnaam “Scholletje” alle eer aan. Glipte altijd gladjes overal tussendoor. Deze keer dus niet.
AJAX EEN JODENCLUB?
In 1938 speelde Ajax tegen Admira Wien en wapperde er vlaggen met het Duitse hakenkruis rondom de Meer. De Jeugdstorm van de NSB huurde eveneens het stadion af. Ajax was de verhuurder. In de oorlog verhuurde Ajax zijn accomodatie aan de Duitse soldaten, terwijl het in 1941 al zijn joodse leden royeerde. Tijdens de beroemde februaristaking in datzelfde jaar toen duizenden Amsterdammers in opstand kwamen na razzia’s van joden, liep men in de Meer doodgemoedereerd te voetballen…
In een Ajax-jaarboek wordt vermeld dat er: “geen doden onder de Ajaxleden waren te betreuren.” Nee, als je de joden royeert, kunnen er ook geen dode leden te betreuren zijn.
Ajacieden zijn nep-joden.
Daarom was het ook zo belachelijk dat Uli van Gobbel op het bordes van het stadhuis op de Coolsingel, bij het kampioensfeest 1999, dansend stond te schreeuwen: “En wie niet springt/Die is een jood/En wie niet springt/die is een jood…”
Oorlog en voetbal, joden en vergassen, (ik hoor nog de sisgeluiden, waarmee de Feyenoord-supporters de gaskamers imiteren) blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Geschreven door: Lex Kroon (http://www.lexkroon.nl/)
Ingezonden door: dikko
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door superjari »

Offline Ewoud

 • Talent
 • **
 • Berichten: 519
 • Reputation: +0/-0
  • Bekijk profiel
  • http://
(Geen onderwerp)
« Reactie #1 Gepost op: 12 januari 2007, 16:28:13 »
Gaap, slaat weer eens nergens op. Tuurlijk was Ajax in de oorlog geen opvangcentrum voor Joden. Het is een voetbalclub, hele land houdt het in de gaten. Die kunnen niet doodleuk joden gaan onderbrengen, zou het einde van de club zijn geweest.

Denk ook niet dat Rinus Michels met "Voetbal is oorlog" wilde refereren aan de 2e wereldoorlog. Ik snap de zin van dit stukje niet zo.
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door Ewoud »