Auteur Topic: Column week 20, de bal is rond  (gelezen 1194 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline superjari

  • Vriend van AjaxForum
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 12284
  • Reputation: +1/-0
    • Bekijk profiel
    • http://www.footygoal.net
Column week 20, de bal is rond
« Gepost op: 12 mei 2003, 18:01:58 »
Citaat
Het was weer een roerige week. De straf van Chivu wordt teruggebracht van drie naar twee wedstrijden. Feyenoorder Van Hooijdonk wordt in deze soap vrijgesproken en Utrecht-keeper Wapenaar komt opeens toch niet naar Amsterdam. De supporters van Ajax werden weer eens de dupe van een burgemeester, die liever optreedt tegen de fans van een bezoekende club, dan tegen de eigen aanhang. Ondertussen werd er ook gevoetbald. De top drie won weer eens…

Straffen
Vorige week begon ik ook al met de straffen voor overtredingen in de Amstel Cup-wedstrijd Feyenoord – Ajax. Ook vorige week was er die verbazing over de volstrekte willekeur over de uitgedeelde straffen. Die is deze week alleen maar vergroot, nadat vrijdagmorgen Pierre van Hooijdonk opeens bleek te zijn vrijgesproken. Ronald Koeman wilde er niet veel woorden meer aan vuil maken, maar de verbazing over de uitspraak was duidelijk van zijn gezicht af te lezen. Een verbazing die velen in Nederland delen. Want hoe is het mogelijk, dat je na een wedstrijd zonder kaarten van het veld stapt en een paar weken later zeven wedstrijden aan je broek krijgt. De speler die met een rode kaart het veld verliet, wordt na drie sessies vrijgesproken. Oh ja, vorige week was het thema “eerlijkheid”. Nog altijd is die ver te zoeken. Heel ver…

Supporters
Afgelopen donderdag hielden de supporters van Ajax een besloten bijeenkomst over een te houden protestactie tegen de opgelegde verplichte combi naar NEC. De Ajax-aanhang had geen zin in die busreis, waarbij je een makkelijk doelwit bent voor stenengooiende tegenstanders. Een paar weken geleden sneuvelden meerdere ruiten van bussen na afloop van de wedstrijd tegen NAC. De supporters waren van plan op zaterdag bloemen aan te bieden aan de spelers en begeleiders van NEC A1 en Ajax A1. Nog geen twaalf uur, nadat de supporters dit gezamenlijk waren overeengekomen, stak de gemeente Nijmegen hier een stokje voor. Eigenhandig verbood burgemeester Guusje ter Horst (voormalig wethouder van Amsterdam) de wedstrijd. Op deze manier ontnam ze de Ajax aanhang een mogelijkheid om op ludieke wijze te laten zien, dat zij niet het probleem vormen. Want… de politie in Nijmegen ziet de eigen NEC-aanhang als een grotere bedreiging, dan die van Ajax. Toch zijn het niet de supporters van NEC, die gestraft zijn, maar die van Ajax. Uiteindelijk besloten directie en supporters van Ajax om dan maar geen kaarten te verkopen. Hierop sloot Ter Horst alle grenzen van Nijmegen en werden Ajacieden direct teruggestuurd als ze betrapt werden. Een regelrechte schande dat dit mogelijk is in ons land. Kan iemand vertelen, wanneer precies Nederland begonnen is af te glijden naar een politiestaat…?

NEC
11.900 bezoekers keken zondagmiddag naar een hele matige wedstrijd tussen NEC en Ajax. De 600 Ajax-supporters ontbraken, maar toch zaten verspreid door het stadion de nodige fans. Dat bleek vooral toen Jari Litmanen in de tweede helft gelijk maakte en Maxwell later de winnende 1-2 in het net schoot. In heel Nijmegen is het rustig gebleven, ondanks dat Ter Horst vreesde voor veldslagen. Van echte strijdlust bleek ook op het veld weinig. Ajax liet vooral in de eerste helft niet veel zien. De eerste helft ging eigenlijk maar één kant op: het doel van Bogdan Lobont. Oud-Ajacied Youssouf Hersi tekende de 1-0 aan in een fase dat NEC veel beter speelde. “Het leek er in de eerste helft niet op dat we speelden voor een Champions League plaats, maar om een plek in de middenmoot”, verbaasde Ronald Koeman zich over het spel van zijn voetballers. “In de tweede helft liep het achter in een stuk beter. We hebben constant gevoetbald, waarbij we steeds op zoek gingen naar de vrije middenvelder om van daaruit de aanval op te bouwen. We hebben de strijd om de tweede plek nog altijd in eigen hand.” Dan moet de aanval, met Rafael van der Vaart (als aanvoerder) en Litmanen daar achter, beter en sneller de bal rond laten gaan. Nu ging er nauwelijks dreiging uit van dit koppel. Toen Victor Sikora in het veld kwam voor de geblesseerde Trabelsi en Andy van der Meyde verhuisde van de linker naar de rechterkant, draaide Ajax gelijk een stuk beter. Er kwam meer dreiging en strijdlust. Toen had het ook 1-3 kunnen worden voor Ajax.

Landskampioen
De doelpunten van Litmanen en Maxwell waren in ieder geval voldoende om drie punten bij te schrijven in de strijd om de tweede plek in de competitie. Deze tweede plaats geeft recht op het spelen van de voorronde in de Champions League. Ook de nummer drie, Feyenoord won moeizaam. Thuis werd RKC met 2-1 verslagen, dat vorige week in de Arena met 6-1 afgedroogd werd. PSV ging zaterdagavond behoorlijk tekeer tegen Excelsior. Het feitelijk tweede elftal van Feyenoord werd met 7-0 verslagen door de bijna-landskampioen. Volgende week speelt Ajax thuis tegen De Graafschap, terwijl Feyenoord zal proberen om PSV in de kuip te verslaan. Het verschil tussen PSV en Ajax is nu nog altijd zes punten. Zal het dan toch nog spannend worden wie zich op 29 mei landskampioen mag noemen?


Door: Jacques Happe
« Laatst bewerkt op: 1 januari 1970, 00:00:00 door superjari »